Het belang van het horen van de Megillah – Megillah 3


Dat is precies wat de rabbijnen doen op de daf van vandaag. Bij het uitleggen van de richtlijn, gevonden in de Rol van Esther zelf, dat Joden in “elk gezin, elke provincie en elke stad” de megillah moeten horen lezen op Purim, legt Rabbi Yosei bar Hanina uit hoe ver dat gebod reikt:

Een van de belangrijkste dingen in het leven is leren prioriteiten te stellen. Het leven is kort en we kunnen niet alle kansen benutten die ons worden toegeworpen, dus moeten we een beetje kieskeurig zijn in het uitzoeken wat bovenaan onze to-do lijst staat en wat naar beneden zakt.

Voor welke uitleg staan de woorden “elk gezin” in datzelfde vers (Esther 9:28)? Rabbi Yosei bar Hanina zei: Deze woorden komen om de priesterlijke en Levitische families te omvatten, en geven aan dat zij hun dienst in de Tempel afzeggen en komen om het lezen van de megillah te horen.

Dus op onze lijst van belangrijke dingen heeft het horen van de megillah die op Purim gezongen wordt voorrang boven het verrichten van de Tempeldienst. Sommige commentatoren zeggen dat het Tempelwerk slechts wordt uitgesteld, niet afgelast, om de megillah te horen, maar toch krijgen we de kern van wat het belangrijkste is.

En het zijn niet alleen de Tempelrituelen die door Purim worden verdrongen:

Dit wordt ook geleerd in een beraita: De priesters bij hun dienst, de Levieten op het platform, en de Israëlieten bij hun wacht, allen annuleren hun dienst en komen om het lezen van de megillah te horen. De wijzen van het huis van Rabbi Jehoeda HaNasi baseerden zich op de hier genoemde halakha en bepaalden dat men zijn Tora-studie annuleert en komt om naar het lezen van de megillah te luisteren. Zij leidden dit principe af door middel van een a fortiori gevolgtrekking uit de Tempeldienst: Zoals iemand die bezig is met het verrichten van een dienst in de Tempel, die zeer belangrijk is, zijn dienst annuleert om de megillah te horen, ligt het dan niet des te meer voor de hand dat iemand die bezig is met Tora-studie zijn studie annuleert om de megillah te horen?

De studenten van Rabbi Jehoeda HaNasi beroepen zich op een beraita die leert dat verschillende delen van de Tempeldienst worden geannuleerd om degenen die in de Tempel dienen in staat te stellen de lezing van de megillah te horen. Op grond van deze leer leiden zij af dat het horen van de megillah ook belangrijker is dan Tora-studie, omdat Tora als minder belangrijk wordt opgevat dan Tempeldienst. Het is niet duidelijk waaraan zij het relatieve belang van Torastudie en Tempeldienst ontlenen, maar niettemin kunnen we met deze leer een hiërarchie van prioriteiten beginnen vast te stellen: Het horen van de megillah is belangrijker dan de Tempeldienst, die weer belangrijker is dan Tora-studie.

Maar de Gemara trekt dit in twijfel, door uit te weiden over een ontmoeting, waarvan sprake is in de Bijbel, tussen Jozua en een engel:

Wat de opdracht van de engel betreft, legt de Gemara uit dat de engel tegen Jozua zei: Gisteren heb je het dagelijkse middagoffer verwaarloosd vanwege de dreigende strijd, en nu, ’s nachts, heb je Tora-studie verwaarloosd, en ik ben gekomen om je te berispen. Jozua zeide tot hem: Voor welke van deze zonden ben je gekomen? Hij zeide tot hem: Ik ben nu gekomen, waarmee hij aangeeft dat het verwaarlozen van Torah-studie ernstiger is dan het verwaarlozen van het offeren van het dagelijks offer.

Dit plaatst ons voor een conflict. Is Torah-studie belangrijker dan de dagelijkse offers, zoals de episode uit Jozua impliceert? Of zijn de offers belangrijker dan Tora-studie, zoals Rabbi Jehoeda HaNasi’s studenten afleiden?

De Gemara probeert het conflict op deze manier op te lossen:

Deze uitspraak, met betrekking tot het verhaal van Jozua, verwijst naar Tora-studie door de massa’s, die groter is dan de Tempeldienst. Die uitspraak van de wijzen van het huis van Rabbi Jehoeda HaNasi verwijst naar Tora-studie door een individu, die minder belangrijk is dan de Tempeldienst.

Deze uitleg introduceert een belangrijk onderscheid tussen gemeenschappelijke en individuele Tora-studie, waarbij de eerste belangrijker is dan de tweede, wat ons met de volgende hiërarchie van belangrijkheid laat zitten:

  1. Het horen van de megillah
  2. 2. Gemeenschappelijke Torastudie
  3. Tempeldienst
  4. 4. Individuele Torastudie

Deze discussie helpt ons misschien niet om prioriteiten te stellen in ons eigen leven, maar het geeft wel aan hoe belangrijk de Talmoed het vindt om de megillah te horen lezen en te voldoen aan iemands Purim-verplichtingen.

Een reactie plaatsen

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.