Respect voor de gemeente – Megillah 23


Door Rabbi Julie Hilton Danan

Te midden van een discussie over hoeveel mensen bij verschillende gelegenheden naar de Tora worden geroepen voor aliyot, biedt de daf van vandaag een verrassende verklaring dat vrouwen, evenals mannen, naar de Tora kunnen worden geroepen voor een aliyah, maar voegt er vervolgens een onmiddellijke kwalificatie aan toe die hen daar effectief van weerhoudt.

De wijzen leerden: Alle mensen tellen mee voor het quorum van zeven lezers, zelfs een minderjarige en zelfs een vrouw. Echter, de wijzen zeiden dat een vrouw de Tora niet mag lezen, uit respect voor de gemeente.

De discussie gaat snel verder, maar dit principe blijft de deelname van Joodse vrouwen aan Toralezingen effectief uitsluiten in de meeste orthodoxe gemeenschappen, waar alleen mannen naar de Torah worden geroepen om een aliyah te ontvangen. Dit verbod is niet op grond van de Joodse wet, die duidelijk toestaat dat vrouwen tot de Tora worden geroepen, maar vanwege het ongrijpbare principe van respect voor de gemeente – k’vod tziboer in het Hebreeuws.

Wat is dan k’vod tzibur? De uitdrukking wordt slechts op een paar plaatsen in de Talmoed genoemd in verband met Torah-lezingen. Soms verwijst het eenvoudigweg naar het niet tot last zijn van de gemeente. In Traktaat Yoma (70a), leren we dat men een Torah-rol niet in het openbaar mag oprollen vanwege k’vod tziboer. In Traktaat Sotah (39b), vinden we een lering die een gebedsleider verbiedt om de bedekking van de ark in het openbaar te verwijderen om dezelfde reden.

Beide handelingen zijn verboden omdat zij de gemeente ongemakkelijk lang zouden laten staan. Misschien zou het oproepen van een vrouw om Tora te lezen een soortgelijk ongemak veroorzaken, omdat de mannen zouden moeten wachten terwijl een vrouw zich vanuit de vrouwenafdeling, of zelfs van buiten de synagoge, naar de Tora begeeft.

Maar op andere plaatsen in de Talmoed heeft k’vod tziboer een andere connotatie. Op de daf van morgen, bijvoorbeeld, vinden we deze lering:

Wat is de reden dat een minderjarige wiens ledematen ontbloot zijn, de Tora niet mag lezen? Dat is uit respect voor de gemeente.

En in Traktaat Gittin, vinden we deze lering:

Rabba en Rav Yosef zeggen beiden: Men leest niet uit chumashim in de synagoge uit respect voor de gemeenschap.

Deze laatste voorbeelden suggereren dat k’vod tziboer minder te maken heeft met gemak en meer met de waardigheid van de gemeenschap als zij samenkomt om de Tora te lezen. Maar waarom zou de deelname van vrouwen aan de Tora-lezing afbreuk doen aan die waardigheid? Een aantal vroege commentatoren suggereren dat het lezen van Torah door vrouwen aangeeft dat de mannen van de gemeente niet in staat zijn om zelf Torah te lezen.

Vandaag de dag geven de meeste orthodoxe gemeenten nog steeds alleen aliyot aan mannen, terwijl andere Joodse denominaties ze gelijkelijk aan vrouwen aanbieden. De laatste jaren staan sommige orthodoxe rabbijnen echter toe dat vrouwen deelnemen aan de Toralezing in het kader van partnerschapsminyanim, een stijl van gebedsdienst die probeert de deelname van vrouwen te maximaliseren binnen de grenzen van de orthodox-joodse wet.

Hun redenering is dat k’vod tzibur ofwel een relatief concept is en dus cultureel aanpasbaar is, ofwel dat de gemeenschap er afstand van kan doen. Rabbi Daniel Sperber, een prominente orthodoxe rabbijn en winnaar van de Israël Prijs, heeft geschreven dat orthodoxe synagogen die klaar zijn voor dergelijke veranderingen binnen een halachisch kader een evenwicht moeten vinden tussen k’vod tziboer en de meer in het oog springende Joodse waarde van k’vod habriyot, of menselijke waardigheid, een concept dat we eerder in dit traktaat, op Megillah 3, zijn tegengekomen. Volgens hem is k’vod tziboer een losse categorie waarvan kan worden afgeweken of die kan worden veranderd naarmate de gevoeligheden evolueren. Maar menselijke waardigheid is een centrale Joodse waarde.

In een tijd waarin een vrouw premier of president kan worden, zouden velen stellen dat het niet langer onwaardig is voor een vrouw om een aliyah te hebben. Voor veel vrouwen vergroot deelname aan de Toralezing hun gevoel van waardigheid en religieuze vervulling en zou moeten worden toegestaan – k’vod tzibur niettegenstaande.

Een reactie plaatsen

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.